Предавање мср Огњена Карановића „ЕСКАЛАЦИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991. ГОДИНЕ Српско-хрватски односи на крају XX векаˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „ЕСКАЛАЦИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991. ГОДИНЕ Српско-хрватски односи на крају XX векаˮ (22. 8. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема данашњег предавања Огњена Карановића јесте историјат ескалације политичке кризе и рата у Хрватској у другој половини 1991. године. Аутор је нагласио да је велику улогу у тој ескалацији имала Међународна конференција у бившој Југославији, нарочито у септембру и октобру 1991. године а ратна криза увећана је чињеницом да су Хрватске власти од септембра па до краја 1991. год одлучиле се на општи рат против Југословенске народне армије као и против српских аутономних области и српског народа у целинина на простору Хрватске.

Карановић је говорио о улози Међународне заједнице и политичког Запада у тој кризи те је нагласио да се важан сегмент Туђманове политике у овом периоду односио на његову намеру да ратну кризу из Хрватске „прелије“ на територију БиХ што ће бити остварено у пуном капацитету у периоду од априла 1992. године.