Предавање мср Огњена Карановића „МАСПОК 1971. ГОДИНЕ – ПРОЉЕЋЕ НЕОУСТАШСТВА У СОЦИЈАЛИСТИЧКОЈ ХРВАТСКОЈ“ 1. априла на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „МАСПОК 1971. ГОДИНЕ – ПРОЉЕЋЕ НЕОУСТАШСТВА У СОЦИЈАЛИСТИЧКОЈ ХРВАТСКОЈ“ можете погледати 1. априла у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Три почетна питања са којима је Маспок почео свој напад на федерални систем Југославије били су: расподела националног дохотка оствареног туризмом у Хрватској те суме новца коју Хрватска издваја у фонд неразвијених република и покрајина у СФРЈ, те питање службеног хрватског језика. Маспок је захтевао признање хрватског језика, као званичног језика у Хрватској и његову ексклузивну употребу у школама, медијима и државном апарату што је значило изгон српског језика из Хрватске. Даље, Маспок је инсистирао на специфичној природи и култури Хрвата, које их чине различитим од осталих југословенских етничких група. Овај покрет, пошто је уживао масовну подршку у Хрватској захтевао је посебну националну хрватску банку, хрватску армију и одвојено од југословенског, представништво у Уједињеним нацијама. Матица хрватска и „Хрватски тједник“ публиковали су нацрт устава нове хрватске државе. Матица хрватска публиковала је списак захтева: да се Хрватска дефинише као држава хрватског народа, да Хрватска добије представништво у Уједињеним нацијама, оснивање хрватске националне банке, засебну хрватску валуту, итд.