Предавање мср Огњена Карановића на тему „РАТ У ХРВАТСКОЈ 1991. ГОДИНЕ; СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ НА КРАЈУ XX ВЕКА“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „РАТ У ХРВАТСКОЈ 1991. ГОДИНЕ; СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ НА КРАЈУ XX ВЕКА“ (21. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Прекретницу у односима између српског и хрватског народа у 20. веку свакако је чинила 1991. година. Она је означила и крај постојања велике југословенске државе настале 1918. године. Карановић је у свом предавању описао процес распада Југославије током 1991. године, сагласивши се са тезом да грађански рат у Југославији није било могуће спречити, али да је свакако интензитет тог рата могао бити контролисан, но само у случају да је постојала сагласност између политичких елита које су тада предводиле федералне јединице у оквиру Савезне Федералне Републике Југославије.

Предавач Огњен Карановић представио је и историјат настанка Републике Српске Крајине, као и повесни развој ратних операција на подручју северне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, западне и источне Славоније, Барање и западног Срема у току 1991. године, потцртавши узроке али и последице чувених „тајних састанака“ између Фрање Туђмана и Слободана Милошевића у Карађорђеву и Тиквешу у априлу 1991.