Предавање мср Огњена Карановића „СРБИ, ЈУГОСЛАВИЈА И ЈУГОСЛОВЕНСКА ИДЕЈА (трећи део)ˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „СРБИ, ЈУГОСЛАВИЈА И ЈУГОСЛОВЕНСКА ИДЕЈА (трећи део)ˮ (30. 11. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Ново предавање Огњена Карановића доноси завршни део разговора о историјату настанка и развоју југословенске идеје и југославизма као идеологије, те анализу релација између ова два социо-историјска феномена са једне и колективне свести српског етничког корпуса са друге стране, од настанка југословенске државе 1918. године до 1989. и распада политичко-правног система који је дефинисао устројство Друге, тзв. Титове Југославије. Посебан фокус предавања био је усмерен на детерминисање положаја српског народа и Србије у „титоистичком поретку“ у послератном периоду Југославије.

У првом делу предавања Карановић је пружио хронолошки приказ историје Југославије и развоја српског народа од Априлског рата 1941. до распада Државне заједнице Србије и Црне Горе 2006. године. Потом је пажњу заинтересованих пратилаца трибинског програма Културног центра Новог Сада упутио према сазнањима која су генерисана из анализа једног социолошког феномена, на основу којих можемо непобитно утврдити да су „југословенски идентитет“ и југославизам као идеолошки правац опстали у делу колективе свести код појединих сегмената српске јавности и у XXI веку, а посебно код дела академске и политичке заједнице у Србији. Предавач је пружио објашњење узрока и последица настанка и развоја наведеног феномена.

  • Деценије дисконтинуитета са српском националном и грађанском мисли, уместо које је у свест и ментални склоп српског колективитета неприродно накалемљена југословенска идеја и комунистичка идеологија, за последицу су имале то да је у процес распада југословенске државе српски народ ушао потпуно неспреман. Потребно је уложити велики напор свих друштвених снага у обнову порушене српске државности и националног идентитета, нагласио је Карановић, додајући да је југославизам у наведеном делу српске јавности постао изговор или еуфемизам за неговање класичне аутошовинистичке мисли.