Предавање мср Огњена Карановића „ЗАШТО НИЈЕ СТВОРЕНА ЈУГОСЛОВЕНСКА НАЦИЈА?“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића „ЗАШТО НИЈЕ СТВОРЕНА ЈУГОСЛОВЕНСКА НАЦИЈА?“ (22. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У одговору на питање, као и на саму тему „Зашто није створена југословенска нација“, Карановић је истакао да је феномен југословенског националног идентитета изузетно комплексан, али да би најједноставнији одговор на њега био: „Зато што није било дозвољено формирање југословенске нације“. Карановић наглашава да би питање формирања југословенске нације и „њеног неуспеха“ требало да сагледамо са више аспеката. Уколико проблем посматрамо са научно-методолошког аспекта анализе генезе националних идентитета у XVIII и XIX столећу, Карановић тврди да су социо-историјски процеси у настанку структура националних идентитета Срба и Хрвата у великој мери били различити, па и међусобно супротстваљени, што је онемогућило касније генерисање југословенског националног идентитета.

Такође, уколико наведени феномен анализирамо са историјског аспекта, приметићемо да за формирање југословенске нације није било довољно времена, односно да та генеза није представљала процес дугог трајања због специфичних историјских околности. Свакако, чињеница да идеја југословенства није била „аутентична југословенска мисао“ представља додатну отежавајућу околност за процес настанка југословенског националног идентитета. На крају излагања, Карановић је нагласио да српски народ никада више не би требало да дозволи да његов национални идентитет буде „жртвован“ у корист стварања неког „несигурног и неуспешног пројекта“, какав је био пројекат југословенске наднационалне надградње.