Предавање мср Срђана Граовца „РУСКИ ГРАЂАНСКИ РАТ – ЦРВЕНИ ПРОТИВ БЕЛИХˮ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „РУСКИ ГРАЂАНСКИ РАТ – ЦРВЕНИ ПРОТИВ БЕЛИХˮ (25. 10. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Рецентно предавање историчара Срђана Граовца враћа се анализи руске историје ХХ века, бавећи се грађанским ратом у Русији од 1917. до 1921. године. Граовац истиче да на разговор о овој теми обавезује неколико мотива – поред чињенице да је страдало више милиона људи, пажње је вредно и то што се последице стварања Совјетског Савеза и победе бољшевика осећају до данас. Кроз окидаче покретања Фебруарске, а потом и Октобарске револуције, могуће је сагледати и узроке поменутог грађанског сукоба. Наиме, Граовац ће истаћи да су разлози, са једне стране, били економске, тачније аграрне природе, што није занемарљиво ако се у обзир узме податак да је тада око 80% становништва живело на селу, махом без права власништва над земљиштом, док су, са друге стране, сукобу допринели и политички односи Русије којом је управљао цар, самодржац, стварајући тако темељ за рађање незадовољства унутар друштва.

Друштво у Русији тог доба могло се посматрати кроз неколико група, како наводи Граовац, почев од племства блиског цару, преко интелектуалне елите која је гравитирала либералним идејама, па све до екстремно левичарске групације. Посебно наглашено било је присуство националног питања у Русији, односно својеврсне пресије огледане у покушају да се ово питање „реши русификацијом коју је спроводио царˮ. Револуције јесу дестабилизовале режим, а ниједно горуће питање није решено (ни националне ни економске ни политичке природе), па у тим условима нужно јачају радикалне струје, „и леве и деснеˮ. Поред осврта на кључне тезе и закључке са ранијих трибина, на којима се Граовац бавио Фебруарском и Октобарском револуцијом, у другом делу предавања гледаоци ће имати прилику да чују подробну анализу генезе сукоба Белих и Црвених, током које ће бити истакнуте жаришне историјске тачке и последице неопозивог утицаја како на исход самог рата, тако и на општу друштвено-политичку климу Русије и у потоњим временима.