Предавање Мухарема Баздуља „Емиграција и друга генерација“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Емиграција и друга генерација“ (8. 11. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Овомесечна трибина Мухарема Баздуља из циклуса „Сведоци Атлантиде“ представља једанаесто по реду предавање, претпоследње и носи назив „Емиграција и друга генерација“. Баздуљ ће покушати да осветли феномен људи који су деловали у другој култури и на другом језику али су били овдашњег порекла. Број таквих људи је велик али је аутор направио  једну врсту филтера и издвојио четири особе које су у својој новој и усвојеној култури дошли до јако високог статуса а који су у свом стваралаштву доказали директну инспирисаност својим пореклом. Говоримо о Лују Адамичу, Чарлсу Симићу, Стиву Тешићу и Весни Голдсворти. Баздуљ истиче специфичност која повезује све ауторе а то је чињеница да су у неком тренутку свог живота сви променили своја имена или презимена.

Аутор је за следећи месец најавио последње по реду предавање из текућег циклуса, на коме ће бити речи о Петеру Хандкеу чији ћемо рођендан, 81. по реду, прославити предавањем о чувеном писцу, добитнику Нобелове награде за књижевност.