Предавање Мухарема Баздуља „Мајстор свитања“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Мајстор свитања“ (6. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Децембарско, уједно и завршно предавање из циклуса „Сведоци Атлантиде“ књижевник Мухарем Баздуљ посветио је нобеловцу Петеру Хандкеу. Симболично, на дан пишчевог осамдесет и првог рођендана, Баздуљ је мапирао кључне тачке Хандкеовог живота и књижевног опуса.

Аустријски књижевник немачко-словеначког порекла Петер Хандке рођен је 6. децембра 1942. године. Од најранијих студентских дана почиње да публикује своје писане радове, да би након објаве првог романа „Стршљени“ напустио студије права и у потпуности се посветио писању. Хандке је аутор више од седамдесет прозних и двадесетак позоришних дела, а свој стваралачки опус обогатио је и лирским и есејистичким радовима, бавећи се уз то и преводилачким радом, режијом, те писањем сценарија.

У свом финалном предавању у 2023. години Мухарем Баздуљ посебно се осврнуо на Хандкеов однос према Југославији, те, како предавач наводи, његово непоткупљиво и непоколебљиво сведочење њеном комадању и критику монотоног и једностраног извештавања медија о дешавањима у тадашњој Југославији. Своје ставове Хандке је нарочито апострофирано у оспораваној књизи путописне прозе „Зимско путовање до река Дунава, Саве, Мораве и Дрине или Правда за Србију“.