Предавање Мухарема Баздуља на тему „Афера Сен-Фијакер“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Афера Сен-Фијакер“ (5. 4. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У четвртом по реду предавању из новог циклуса Мухарема Баздуља „Књиге које вам могу променити живот” реч је о роману Жоржа Сименона Афера Сен-Фијакер објављеном 1932. године. Сименсон је Белгијанац, један од најважнијих и најплоднијих писаца француског језика у 20. веку. Овим делом је обогатио свој циклус о инспектору Мегреу, који је на неки начин направио револуцију унутар жанра криминалистичог романа изузетно популарног у 20. веку.

У родном месту инспектора Мегреа убијена је грофица од Сен-Фијакра. Док грофичино мртво тело лежи на одру, Мегре у њеном молитвенику проналази одсечак из новина са вешћу о самоубиству њеног сина. Каква је веза између ова два случаја централнио је питање на које одговор покушава да пронађе инспектор Мегре.

Испрва потцењиван због склоности жанровским обрасцима, Жорж Сименон је писац чија слава и репутација како време пролази заслужено расту. У преводу на српски језик роман је 2004. објавила Издавачка кућа „Народна књига – Алфа“, а 1963. године у продукцији РТВ Београд снимљена је и емитована ТВ драма која представља адаптацију Сименоновог романа „Афера Сен-Фијакер“.