Предавање Мухарема Баздуља на тему „Тотем и табу“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Тотем и табу“ (6. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Фебруарска трибина књижевника Мухарема Баздуља представља друго по реду предавање из циклуса „Књиге које вам могу променити живот”. Идеја овог циклуса јесте да се из свих десет деценија двадесетог века и прве деценије двадесетог века издвоји по једна књига коју ћемо да представимо и да тај избор у збиру буде жанровски и језички разноврстан. После енглеског писца пољског порекла из јануарског предавања, данас ћемо говорити о једној студији Сигмунда Фројда која се назива „Тотем и табу“.

У првом делу излагања аутор указује на биографске податке Сигмунда Фројда, на његово порекло, школовање и усавршавање и истиче како су те информације неопходне у даљем разумевању његовог дела. Четири поглавља чине књигу „Тотем и табу“ и Баздуљ на себи својствен начин указује на занимљивости описујући свако понаособ. Уочи Првог светског рата 1913. године, када је књига и објављена, отац психоанализе отиснуо се путевима антропологије и етнологије. Његове теорије и закључци остали су релевантни и контроверзни до данашњег дана.

„Тотем и табу“ је књига за коју је Фројд сматрао да је његово најбоље дело а четврто поглавље ове књиге представља сам врхунац његовог стваралаштва. Ова књига је имала јако занимљиву судбину и рецензију у Западној цивилизацији, закључује Баздуљ. У почетку је дочекана са изразитом скепсом, углавном са негативним критикама али како је време пролазило, две или три деценије касније, она постаје класик антропологије и књига која је била неизоставна литература сваког ко је желео да стекне неко хуманистичко образовање.