Предавање Мухарема Баздуља „Туризам и Стивен Спилберг” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Туризам и Стивен Спилберг” (7. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Овомесечна трибина Мухарема Баздуља представља седмо по реду предавање из циклуса Сведоци Атлантиде и говорећи о лику и делу Брајана Олдиса, аутор ће покушати да представи ширу слику начина на који се српска, односно југословенска култура преламала кроз дела неких људи из већих култура, пре свега са Запада.

У уводном делу предавања аутор је говорио о биографским подацима једног од најзначајнијих аутора научне фантастике 20. века, о његовим многобројним делима. Једно његово дело врло успешно је екранизовао Стивен Спилберг после неуспеха Стенлија Кјубрика да уради исту ствар.

У наставку предавањa Баздуљ је говорио о Олдисовом делу које је превео издавач из Сарајева дајући му наслов Оксфорд/Охрид (оригинални назив је Cities & Stones). Реч је о путописној прози насталој као плод његове шестомесечне посете Југославији коју је за тај не мали период успео да упозна, карактеришући је као једну веома пријатну и богату историјом земљу, врло сложену и комплексну коју је могуће разумети једино познавањем њене националне историје. Напослетку, Баздуљ не крије мотиве данашњег разговора – и апелује на издаваче из Србије да преведу овај путопис јер сматра да би његова рецепција била веома значајна и на простору Србије.