Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Пројекат о рату и миру (1939–1945)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Пројекат о рату и миру (1939–1945)“ (13. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање је посвећено једном од најзначајнијих стратешких пројеката који је под кодним именом „Рат и мир“ од 1939. до 1945. године разрађиван под окриљем америчког Савета за иностране послове. У посебном осврту предавач говори о односу СИО према догађајима на нашем простору, а у оквиру његових тадашњих стратешких планова о послератном преуређењу Европе.

„Прве деценије двадесетог века наговештавале су америчке геополитичке амбиције изван подручја традиционалне интересне сфере, као што је била Латинска Америка. У оквиру Карнегијеве фондације за мир (1910) најпре је разматрано питање америчке улоге у будућим светским пословима. Од посебног значаја је био Акт о формирању Банке федералних резерви који је 1913. године потписао председник Вилсон. Критичари истичу да је овим актом Америка не само изгубила монетарни суверенитет, препуштајући штампање долара међународним банкарима, него и могућност да самостално креира спољну политику у складу са својим државним интересима. Када је 1917. године Америка ушла у Први светски рат, тим председника Вилсона осмислио је начела преуређења светског поретка ослоњена на  Декларацију у четрнаест тачака. Реч је о манифесту тзв. идеалиста у америчкој политици који су сматрали да је дошао тренутак да Америка постане ‘универзални модел друштва’ за остатак света. Насупрот њима, струја реалиста је била изразито скептична према оваквим пројектима, што је и допринело да Конгрес никада не ратификује Повељу Друштва народа. У таквим околностима настала је потреба за оснивањем Савета за иностране послове (1921)“, истиче Вукашиновић.