Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Протоколи о разбијању Југославије (1991–1999)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Протоколи о разбијању Југославије (1991–1999)“ (3. 4. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Априлски део темата о геополитици који приређује Милорад Вукашиновићо обухвата дешавања од 1991. до 1999. године, закључно са бомбардовањем Савезне Републике Југославије. Аутор говори о улози „светске закулисе“ у процесима демонтаже Југославије и геополитичкој прекомпозицији постјугословенског простора за шта је, према речима предавача, одлука донесена много пре њене реализације 1991. године.

–       О томе сведочи низ декласификованих стратешких докумената од којих је свакако најзначајнији онај који је усвојен на састанку Трилатералне комисије одржаном у априлу месецу 1991. године у Токију, када је разматрана тема „новог европског идентитета“ по окончању Хладног рата и када је преовладало становиште већине чланова „европског огранка“ о подели Старог континента „на римски и византијски део“ – истиче Вукашиновић.

У јуну 1991. Словенија и Хрватска („римски делови“ Југоставије) донеле су једностране декларације о државној самосталности, усклађене – испоставиће се убрзо – са водећим силама Запада. Стратегија политике која је у функцији рата очитовала се на примеру рата у Босни и Херцеговини, где је Америка вешто манипулисала „религиозним“ фанатизмом босанских муслимана ради остварења својих стратешких интереса, а посебну улогу имала је кампања медијских дезинформација. Америчка подршка муслиманском фактору на Балкану имала је шире геополитичке разлоге, а врхунац такве политике била је НАТО агресија на СРЈ 1999. године.