Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Свет без етике” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Свет без етике” (31. 10. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Најновије предавање публицисте и новинара Милорада Вукашиновића посвећено је изузетној личности, професорки Смиљи Аврамов, која је била једна од највећих интелектуалки двадесетог века. Госпођа Аврамов била је универзитетска професорка међународног права, председница светског удружења правника и, што је веома занимљиво, добитница највећих црквених и државних признања у нашој земљи.

Вукашиновић истиче два повода за ово предавање. Први је петогодишњица смрти госпође Смиље Аврамов а други је двадесетдвогодишњица интервјуа који је Вукашиновић водио с уваженом професорком и на који је веома поносан, с обзиром на то да је Аврамова ретко давала било какве интервјуе и није волела комуникацију са медијима, како телевизијским, тако и новинским, иако су њени наступи увек привлачили велику пажњу и били предмет озбиљних анализа.

Даљи ток предавања усмерен је ка анализи стваралаштва госпође Аврамов, чија је вредност неоспорно велика, њеним истраживачким опсесијама о злочинима у НДХ, као и злочинима у Јасеновцу где уочавамо и личну везу јер је њен отац страдао у овом логору. Била је оштар критичар рада Хашког трибунала, указала је на више од 80 реферата правне струке према формирању једног ad hoc трибунала.

Напослетку, истиче Вукашиновић, у својој капиталној студији Постхеројски рат Запада против Југославије (1997) угледна професорка је снажним аргументима доказивала становиште о разарању СФРЈ као заједничком злочиначком подухвату Запада и сецесиониста у југословенским републикама.