Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Трагови Вимеровог писма“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Трагови Вимеровог писма“ (9. 5. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нашем аудиторијуму немачки дипломата је постао познат после објављивања његовог спектакуларног писма канцелару Герхарду Шредеру које је проистекло с једне тајне НАТО конференције која је одржана у Братислави, крајем априла 2000. године, дакле девет месеци после НАТО агресије на СРЈ, а на којој су главне теме биле Балкан и проширење НАТО-а – рекао је на почетку предавања Милорад Вукашиновић.  Овој конференцији су присуствовали високи политички представници из Америке и Европе, уз напомену да је закључке са скупа Вимер сажео у 11 тачака.

Агресија НАТО-а 1999. године темељно је припремана, чему најбоље сведочи став на који је указао Вукашиновић, да је „рат против Савезне Републике Југославије вођен да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из доба Другог светског рата, па се из првенствено стратешких разлога на Балкану морају стационирати амерички војници и надокнадити оно што је пропуштено 1945. године”.

Вукашиновић је истакао да са ове временске раздаљине Вимерово писмо канцелару Герхарду Шредеру представља документ од прворазредног историјског значаја који се по свом садржају нимало не разликује од највећих Викиликс сензација које је својевремено објавио Џулијан Асанж.