Предавање Огњена Карановића на тему „ХРВАТСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У НДХ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „ХРВАТСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У НДХ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ можете погледати (1. 9. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Тема као и наслов предавања односили су се на историјат оснивања, постојања и нестанка тзв. Хрватске православне цркве у Другом светском рату, на простору усташке, злочиначке творевине НДХ. Предавање је организовано у циклусу разговора о српско-хрватским односима у XX веку.
На самом почетку разговора, Карановић је изразио захвалност Културном центру Новог Сада и његовом директору, господину Бојану Панаотовићу, на успешном организовању наведеног предавања, а заинтересованој публици, потом је изложио сазнања о важним повесним процесима и стањима, који су условили генезу, а потом и реализацију опскурне идеје нацистичких окупатора и њихових усташких савезника у НДХ, о потреби оснивања једне „државне установе“ религиозног карактера, која би у својим оквирима окупила близу два милиона православних верника на просторима „хрватске државе“ у Другом светском рату. У свом излагању, предавач је доказао да је стварање и постојање такве „институције“, заправо имало функцију духовног уништавaња српског националног идентитета у НДХ, јер би масовним приступањем српског народа, који је исповедао православну вероисповест, датој популацији, био насилно промењен национални идентитет, што је и био крајњи у циљ усташке страховладе. Такође, указано је да је, без обзира на промене политичких уређења или граница на просторима бивше Југославије и шире, једина канонски присутна и призната православна црква, у ствари Српска Православна Црква, што је и данашњи фактицитет. Из датог разлога, а пред предстојећи попис становништва, последње најаве могућности оживљавања „реликта прошлости“ у виду некакве фантомске Хрватске православне цркве у Републици Хрватској, пружају основу за забринутост да поједине политичке снаге у овој земљи намеравају да унесу конфузију у питања идентитетске припадности, када је реч о српском народу у Хрватској. Такође, поменуте активности представљају увреду за делатност Српске Православне Цркве на територији њене канонске јурисдикције.