Предавање Огњена Карановића на тему „МАСАКР У ПРЕБИЛОВЦИМА 1941. ГОДИНЕ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ“ 23. јуна на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „МАСАКР У ПРЕБИЛОВЦИМА 1941. ГОДИНЕ – СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ “ можете погледати 23. јуна у 20 часова на нашем Јутјуб каналу.

„Павелићу, шта ћемо од Срба?

Веж’ у ланце, бацаj у Шурманце!”

„Српске су се погасиле свиjеће,

Упалит’ се више никад неће“, певале су усташе тог крвавог августа 1941. године. Управо из ових херцеговачких крајева био је и Свети Вукашин Клепачки, који ће неколико месеци касније и сам страдати у усташком логору Јасеновац, када је непосредно пред дивљачко сакаћење и клање усташком злочинцу Жилу Фригановићу у лице рекао светачке речи: „Само ти, дијете, ради свој посао…“ Према подацима хрватског оружништва (жандармериjе), усташе су у августу 1941. године убиле 820 Срба из Пребиловаца. Из 51 породице нико ниjе преживео, а преживело jе укупно њих 170, од чега су њих 15 жене, девоjке и деца млађа од 15 година. Усташки злочин над српским народом у селу Пребиловци у Херцеговини jе без примера и jедан jе од наjгорих и наjсрамниjих догађаjа у људскоj историjи. Да припадаjу неком другом народу, Пребиловци би били познати и поштовани у целом свету и заштићени у сваком погледу, попут Аушвица, Хирошиме, села Лидица у Чешкоj.