Предавање Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА“ (26. 8. 2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар Огњен Карановић предавање је започео супротстављањем цитата регента Александра Карађорђевића и Стјепана Радића. Предавач је ове цитате искористио као увод у причу о супротним политичким ставовима Србије и Хрватске при стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Појаснио је и на чему су засновани национални идентитети Срба и Хрвата, а потом и која је битна компонента на којој мора бити изграђена национална држава, а како каже Карановић: „То је била свест о заједничкој судбини, о заједничкој будућности, о истоветним интересима о тој будућности. Те свести није било“, што је и представљало проблем у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

У наставку предавања, било је речи о политичким погледима на то каква треба да буде ова краљевина, па је Карановић објаснио какве ставове је, између осталих, заузимала Хрватска републиканска сељачка странка, као и ставове Српске радикалне странке на челу с Николом Пашићем. Предавач се, потом, осврнуо и на политичка схватања и деловања самог Стјепана Радића, и у склопу тога за њега рекао да је био хрватски националиста који је сањао о уређеној Хрватској. Карановић је затим говорио о Видовданском уставу, те и зашто се Пашић залагао да такав устав остане на снази. Предавање је завршено цитатом Јована Дучића о Југославији.