Предавање Петра Ђурђева „Контроверзе 27. марта“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Петра Ђурђева на тему „Контроверзе 27. марта“ (25. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Иако су већ прошле дуге деценије од самог догађаја који је умногоме устројио нашу садашњост а поготово судбину Југославије у току Другог светског рата, и данас у једном делу јавности постоје контроверзе које на различит начин приступају овом питању. Једни га хвале као део великог националног подвига и епа, где је српски народ још једном показао своју приврженост идеалима слободе и демократије, док га други оспоравају као велики нонсенс. Трећа, још опаснија струја читав тај процес приписује раду различитих служби, преиспитујући совјетски и енглески утицај. Но, према речима Петра Ђурђева, свему томе треба приступити на основу аутентичне историјске и архивске грађе и тако доћи до онога што се у реалности збило.

-Ово предавање ће покушати да управо та митоманска тумачења поменутог догађаја оспори с научно-историографског становишта, ослањајући се на аутентичну архивску грађу – истакао је Ђурђев.