Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „АЛБАНСКЕ ПОБУНЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1968–1987” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „АЛБАНСКЕ ПОБУНЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1968–1987” (24. 10. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Октобарска трибина Лазара Слепчева тематски се ослања на претходне и представља наставак тематског циклуса о терору и отпору терору комунистичком режиму у послератном периоду у Титовој Југославији. Предавање доноси краћи осврт на основне историјске чиниоце који су диктирали понашање албанског националног корпуса на Косову и Метохији и у западној Македонији. Сумраком и опадањем Османског царства, кроз стварање Призренске лиге Албанци са тог простора покушали су да заштите своја права, док су с друге стране европске силе тога доба пронашле властити интерес у подршци албанског концепта.

Кључна караткеристика која разликује албански мотив у политичким борбама од свих оних који су у послератном периоду били покретачи побуна јесте непостојање било каквог идеолошког оквира, као и социолошког и културолошког. Њихова политичка борба вођена је искључиво националним питањем и покушајем да га остваре у пуном капацитету, а оно је од Призренске лиге па до данас имало заједнички чинилац – борбу за заједничку државу Албанаца и концепт Велике Албаније.