Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ЦРВЕНИ ТЕРОР НА СЕЛУ 1945–1953” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ЦРВЕНИ ТЕРОР НА СЕЛУ 1945–1953” (27. 5 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање представља тематски наставак на разговоре о револуционарном терору из истог времена на територији Југославије, започетом пре неколико месеци, и доноси конкретизацију приче, стављајући у фокус проблеме на које су наилазили сељаци. Неколико година након Другог светског рата било је обележено масовним одмаздама и терором нове револуционарне власти.

„Село је у послератном периоду било исцрпљено на више нивоа, услед идеологијом вођене, насилне и стихијске индустријализације земље, па сходно томе и непланских миграција на релацији село – град због потребе нове радне снаге у новим фабрикама. Сиромашењу села допринеле су умногоме и непромишљене аграрне реформе“, истакао је Слепчев.

Земља исцрпљена ратом имала је велику потребу за прехрањивањем становништва, но тај проблем није решаван адекватно, већ искључиво стихијски и на крилима идеолошких догми, те је село било подвргнуто ужасном терору јер у таквим условима није било у стању да испуни квоте које су пред њега стављане и прехрани становништво послератне Југославије на адекватан начин.