Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ФРАНЦУСКА РЕВОЛУЦИЈА – ПРОГРЕС ИЛИ ТЕРОР?“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ФРАНЦУСКА РЕВОЛУЦИЈА – ПРОГРЕС ИЛИ ТЕРОР?” (31. 1. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање има за циљ да дâ пре свега један теоријски, а потом, у мањој мери, и историографски осврт на Француску револуцију кроз призму два аутора који су имали критички однос према поменутој револуцији и према револуцији као таквој, а нарочито према последицама које концепт револуције са собом носи. Један од њих је чувени британски теоретичар Едмунд Берк који је и био савремеником Француске револуције и своју чувену књигу „Размишљања о револуцији у Француској“ објавио 1790. године. Други аутор је Mарко С. Марковић, прилично запостављен теоретичар ако се има у виду да је највећи део свог плодоносног радног века провео у Француској као послератни емигрант и који је у једној необимној али веома корисној књизи „Истина о Француској револуцији“ дао своје виђење овог историјског догађаја.

На трагу реченог, предавач је тематику овог предавања представио и кроз Русоов концепт опште воље као једног генератора свих догађања која су у годинама револуције у Француској довела до бруталних догађаја и терора који је Француском владао читаву деценију. Предавач истиче да су до данашњег дана последице револуције не само приметне, већ и трагичне по француско друштво које је у великој мери подељено на оне који су принципијeлно против методологије саме револуције и начина промене и на пролеве снаге које револуцији и даље глорификују као нужност која је препородила човечанство у позитивном смислу.