Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ОТПОР ТИТОВОМ РЕЖИМУ У ЈУГОСЛАВИЈИ 1944–1953” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ОТПОР ТИТОВОМ РЕЖИМУ У ЈУГОСЛАВИЈИ 1944–1953” (31. 7. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање је тематски наставак већ започете приче о црвеном терору над грађанском класом у тадашњој Југославији, с акцентом на дешавања у Србији. Представља осврт на ретке али ипак присутне покушаје отпора терору власти после Другог светског рата.

Грађанска класа је већ од октобра 1944. године била понижена, имовински девастирана, физички исцрпљена, а већим делом и протерана из земље. Како је велики број српске и тадашње југословенске интелигенције пред сам крај рата отишао у емиграцију, село остаје као једино чврсто и способно да пружи одређени отпор. Тај отпор кулминира у моментима принудног откупа и процеса колективизације коју спроводи комунистичка власт. Предавач истиче као једну од већих и значајнијих побуна догађај у селу Долово код Панчева, у јужном Банату. Побуна у Долову завршена је трагично, великим бројем људских жртава, као и смртних пресуда. Постојали су и покушаји отпора мотивисани националним сентиментом. Један од таквих догађаја је онај који се десио у Сремској Митровици 1945. године, при ископавању масовних гробница Срба као жртава усташког терора.