Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ПОСЛЕРАТНИ ТЕРОР НА СЕЛУ – КОЛЕКТИВИЗАЦИЈА” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „ПОСЛЕРАТНИ ТЕРОР НА СЕЛУ – КОЛЕКТИВИЗАЦИЈА” (24. 6. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање представља тематски и логички наставак на причу започету претходних месеци и обухвата конкретне примере терора коме су подвргавани сељаци у Србији и бившој Југославији током принудног откупа, то јест у првим годинама нове бољшевичке власти. Предавач наводи преко десет конкретних примера, а на самом крају позабавиће се и темом која представља паралелни колосек поменутим дешавањима. У питању је процес колективизације током ког су сељаци принудно терани у организоване земљорадничке задруге, замишљене и креиране по моделу колхозког Совјетског Савеза.

„Тадашња власт је велику пажњу поклањала идеолошком аспекту сваког свог поступка, далеко већу него учинцима, логици и луцидном промишљању. И тај процес је пратило насиље и он је као и претходни доживео крах. Последица тога је окретање влади САД – кључном непријатељу Совјетског Савеза. Од тог момента се, на неки начин, може пратити померање и одвајање Титове Југославије и окретање политичком Западу“, истиче Слепчев.