Предавање правника Предрага Рајића на тему „Политичке последице расних немира у САД“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање правника Предрага Рајића на тему „Политичке последице расних немира у САД“ (24.06.2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Расни немири који потресају САД једна су од битнијих тема данашњице. Узрок овим немирима може се потражити у чињеници да расизам, од његовог почетка до данас, и даље није превазиђен. Неповољна економска ситуација коју је произвео Covid19, те самим тим и велики проценат незапослености, доводе до повећане фрустрираности Афроамериканаца чињеницом да се ова непогода највише слама на њиховим леђима. Међутим, окидач за настанак немира је убиство Џорџа Флојда.

Поред чињеничног стања које је Предраг Рајић предочио, он је прокоментарисао и реакцију власти, као и њене опозиције. Виђења јавности да се Доналд Трамп није најбоље снашао у новонасталој епидемији, самим тим и последицама које је Covid19 изазвао, како каже Рајић, постављају га у неповољан положај за будуће изборе. Обећања које Трамп пружа тичу се заштите грађана у немирима које потресају САД, те да ће велики број радних места које је он створио почети да нестаје уколико се његов председнички мандат не продужи. Џозеф Бајден расну дискриминацију прихвата као постојећи проблем, али не подржава насиље нити у самим протестима, нити при утишавању истих. Потом, Афроамериканци у САД  већим делом подржавају Демократску странку,  те и не чуди Бајденова предност од 10% у статистичким подацима у односу на Трампа. Међутим, сва предвиђања су релативна јер све зависи од даљег развитка немира, епидемије вируса Covid19 и последица истих.