Предавање Предрага Рајића „Анализа председничких избора у Чешкој” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Анализа председничких избора у Чешкој” (17. 1. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Прво овогодишње предавање Предраг Рајић посветио је теми за коју сматра да је недовољно обрађена у нашим медијима. У Чешкој је завршен први круг гласања на трећим директним председничким изборима. Након изузетно велике излазности, пребројавају се гласови са око петнаест хиљада биралишта како би се одговорило на питање ко ће од фаворита ући у други круг и евентуално постати четврти председник Републике Чешке. Процењује се да је свој глас у првом кругу ове године дало више грађана него пре пет година када је на изборе изашло шездесет и два одсто од 8,3 милиона регистрованих бирача.

Чешка је парламентарна република са дводелним парламентом. Председник има углавном церемонијалне дужности и бира се на непосредним изборима. Председник Чешке не креира и не утиче на политику државе, те не може да утиче ни на спољнополитичке одлуке. Чеси су до сада, од стицања статуса демократске државе и избацивања комунизма, дакле од деведесете године, имали три председника и сваки је служио по два мандата. Први је био Вацлав Хавел, други Вацлав Клаус, а потом је дошао Милош Земан.