Предавање Предрага Рајића „ИЗБОРИ У ГРЧКОЈ И ТУРСКОЈ 2023” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ИЗБОРИ У ГРЧКОЈ И ТУРСКОЈ 2023” (15. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Ново предавање из домена геополитике Предраг Рајић посвећује изборима из даљег српског заграничја, те анализира резултате парламентарних и првог круга председничких избора у Турској и предвиђа исход парламентарних избора у Грчкој. Он напомиње како су многи изборе у Турској називали најважнијим овогодишњим изборима, а да су се прогнозе свих оних који су тврдили како ће трка бити тесна показале као исправне. Ердоган се налази пред великим економским изазовом, будући да се Турска бори са јако високом инфлацијом која је тренутно најнезгодније питање у овој земљи. Он је, како Рајић наводи, кампању водио квалитетно и оштро, мотивишући најављеним мерама запослене у јавном сектору да гласају за њега. Такође је улагао у војску, јачајући је, а на спољнополитичком плану постигао је баланс. Резултат који је остварио у првом кругу изненађујуће је добар у односу на предвиђања, а успео је и да сачува већину у парламенту. Рајић сматра да је то постигнуто захваљујући бирачима који су одлучили да казне опозицију због коалиције са курдским фактором и наводи да је Ердоган својим исламизмом покушао да обједини све.

Када би се избори окончали у корист Киличдароглуа, не би дошло до драстичне промене протурске политике сопственог суверенизма. Рајић сматра да би он у већој мери усаглашавао ставове са ЕУ и имао мање оштре ставове, а да би највеће промене биле видљиве на територијама Блиског истока, јер би се Киличдароглу повукао са свих територија које Ердоган сматра неопходним за турски интерес. У наредној трибини биће више речи о изборима у Грчкој који ће за недељу дана бити окончани, а Рајић наводи како предстоји велика борба између Нове демократије и Сиризе и не искључује могућност да избори буду поновљени.