Предавање Предрага Рајића на тему „Како је владао Трамп? (четврти  део)“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Предрага Рајића на тему „Како је владао Трамп? (четврти  део)“ (17. 12. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Подсећајући да је датум на који завршава серију предавања о председниковању Доналда Трампа значајан за америчку историју (дан након Бостонске чајанке 1773. којом је отпочела америчка борба за независност), Предраг Рајић води гледаоце у последње поглавље које се тиче америчке спољне политике. Највећи фокус у завршници приче о Трампу усмерен је ка комплексним односима САД и Русије, где Рајић коментарише дешавања која су оставила велики траг и у сликама преношеним од стране медија. Упоређујући односе Обаме и Трампа према Русији и Украјини, Рајић указује на известан парадокс када су у питању наоружање и статус Крима.

Као нарочито интересантан истакнут је однос САД и Немачке, у чијој позадини такође стоји Русија. Набрајајући азијске државе и објашњавајући њихове оријентације – помоћу чега можемо створити целовитију слику о интересима америчке спољне политике на овом континенту, Предраг Рајић представља односе САД и Вијетнама, Филипина, Индије, Јапана, Кине. Говорећи о односима САД и Кине, закључује да је реч о „два сумо рвача у клинчу, која држе један другог својом тежином, а ниједном не одговара пропаст другог субјекта“.