Предавање Предрага Рајића на тему „УТИЦАЈ САД НА СРПСКУ КУЛТУРУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „УТИЦАЈ САД НА СРПСКУ КУЛТУРУ“ (2. 3. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Шестогодишњу традицију одржавања геополитичких предавања Предраг Рајић наставио је предавањем о српско-америчким односима. Полазећи најпре од утицаја САД на наше друштво, Рајић је нагласио да европско континентално право на ком почива наше друштво није у потпуности било имуно на англоамерички правни систем, најпре када је реч о законодавној, извршној и судској власти. Много тога преузето је из Америке, нешто посредно, а нешто непосредно. У првом реду то су правна акта, а потом и однос државе према индивидуи. Белгијски и делом швајцарски устав, који су писани под утицајем америчког, утицали су и на наш Сретењски устав. Из Америке је посредно, преко Француске, до нас дошла и појава демократизације друштва.

Америка и Србија негују дипломатске односе безмало век и по. Америка је имала свог амбасадора у Србији у време када га није имала ни у једној земљи у нашем региону. У Првом, а потом и у Другом светском рату САД су биле савезник Србији, помажући умногоме и преко свог Црвеног крста. Ти односи настављени су и у поратном периоду.

Рајић наглашава да је поред архитектуре, утицај америчког начина живота приметан и у нашој култури, нарочито међу млађим генерацијама. Након деведесетих година односи на државном нивоу и даље остају добри, но однос нашег друштва према америчком у некој мери је ипак нарушен.