Предавање Предрага Рајића „ПОЛИТИЧКА СЦЕНА У ЦРНОЈ ГОРИ НАКОН ВАНРЕДНИХ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА 2023. ГОДИНЕ“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ПОЛИТИЧКА СЦЕНА У ЦРНОЈ ГОРИ НАКОН ВАНРЕДНИХ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА 2023. ГОДИНЕ“ (22. 9. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На почетку септембарске трибине аутор је поздравио гледаоце Јутјуб канала КЦНС и истакао да ће у фокусу његове пажње данас бити постизборна ситуација у Црној Гори након недавно одржаних ванредних парламентарних избора. Рајић је на једној од својих претходних трибина говорио о резултатима избора а данас ће бити речи о постизборној комбинаторици и у ком ће се правцу формирање владе одвијати.

Црна Гора је након пораза Демократске партије социјалиста 2020. године дубоко фрагментирана и тај процес ће се и у будућности наставити. Јаков Милатовић, новоизабрани председник Црне Горе дао је мандат за састављање нове владе Милојку Спајићу а рок за формирање владе истиче почетком новембра.

Рајић прогнозира дугу и турбулентну јесен на политичкој сцени суседне Црне Горе, не само због формирања нове владе већ и због одржавања пописа становништва које чека грађане ове земље. За сваку другу државу попис становништва би представљао само једну бирократску активност али у Црној Гори није тако, води се кампања пред попис – на друштвеним мрежама поготово, а она за циљ има да грађане који се ломе и имају двојни идентитет определи да пређу на једну страну.