Предавање Предрага Рајића „Председнички избори у Аргентини 2023“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Председнички избори у Аргентини 2023“ (5. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У својој последњој трибини ове календарске године Предраг Рајић говорио је о изборима у Аргентини. Председнички избори нису довољно пропраћени и анализирани у Европи а Рајић сматра да су резултати веома важни за геополитичку слику света јер се последице догађаја на јужноамеричком континенту пре или касније осете и код нас.

Аргентина је држава која обилује ресурсима а са друге стране је држава веома ниског животног стандарда са катастрофалном макроекономском ситуацијом. Синоним за Аргентину – како истиче Рајић – уместо да буде сребро, по коме је добила име, јесте висока инфлација. Последњих година ситуација је толико лоша да се Аргентина, са још две државе, налази на листи земаља са највећом стопом инфлације у свету.

Победник председничких избора у Аргентини Хавијер Милеи своју предизборну кампању базирао је на увођењу америчког долара као званичне валуте, заменивши пезос чија је вредност изузетно мала. Свој спољнополитичи курс усмерава ка САД и Израелу као веома значајним партнерима, а све више се удаљава од Кине и Русије чију интервенцију у Украјини најоштрије осуђује, истичући да је Заленски истински херој нашег доба.