Предавање Срђана Граовца на тему „АЛБАНСКО ПИТАЊЕ У ЈУЖНОСЛОВЕНСКОЈ КРАЉЕВИНИ“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „АЛБАНСКО ПИТАЊЕ У ЈУЖНОСЛОВЕНСКОЈ КРАЉЕВИНИ“ ( 24. 8. 2020. ) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Историчар Срђан Граовац предавање је започео кратким уводом о Призренској лиги и причом о томе шта се дешавало са албанским народом након угушења исте. „Албанско национално питање, иако није било примарно у Краљевини СХС и Краљевини Југославији, ипак је било изузетно значајно, а оно што га је карактерисало то су били жестоки оружани сукоби који су вођени између војно безбедоносних снага Краљевине СХС и присталица албанског покрета“, рекао је Граовац. Предавач је потом говорио о утицају Аустроугарске на албански народ, као и о њеним циљевима које је желела да оствари настанком Велике Албаније.

У наставку предавања, Граовац је говорио о промовисању уједињења балканских народа у борби против Отоманског царства и како су на то реаговале албанске вође. Такође, објаснио је какви су били преговори Николе Пашића са Есад-пашом Топтанијем о унији српске и албанске државе, какав је био њихов исход, да би потом говорио о утицају Италије на Албанце, као и о стварању и циљевима Косовског комитета. Граовац је затим појаснио ко је био качак Азем Бејта и зашто је ова личност била значајна. Предавање је завршено оповргавањем тврдњи да је ово био период терора над Албанцима и да је над њима извршен прогон са простора Косова и Метохије.