ПРЕДСЕДНИЦИ ПАСТОР И МИРОВИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА ВИСОКЕ СТУДИЈЕ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

ПРЕДСЕДНИЦИ ПАСТОР И МИРОВИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА ВИСОКЕ СТУДИЈЕ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарали су данас са полазницима и званичницима француског Института за високе студије националне одбране (IHEDN), који бораве у студијској посети Републици Србији.
Изражавајући задовољство због могућности да Скупштина АП Војводине буде један од домаћина високој делегацији француских официра, функционера Министарства одбране, полиције и економије, председник Пастор им је представио организацију, уставноправни положај, карактер регије и изборни систем АП Војводине.
„Изразито смо поносни на чињеницу да у АП Војводини званично живи 26 националних заједница које овај простор доживљавају као свој, као своју домовину. Од 45 локалних самоуправа, чак у 29 је више од једног језика у службеној употреби. Људи који овде живе успоставили су веома висок ниво поверења, а створени су и законски оквири који омогућавају очување идентитета свих националних заједница“, истакао је Пастор и додао да је то велико достигнуће које би могло бити добар пример и модел функционисања и у другим државама.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић упознао је делегацију високих француских званичника са надлежностима Покрајинске владе у области безбедности и поступања у ванредним ситуацијама које јој припадају.
„Од заједничке историје до данас Република Србија и Република Француска имају традиционално добре и пријатељске односе. Радимо много на интензивирању и проширивању сарадње, имамо потписане споразуме и добру сарадњу са француским регијама. АП Војводина је покрајина у узлету, циљ нам је да привучемо још већи број привредника, јер се француске инвестиције налазе на четвртом месту у Војводини “, казао је Мировић.
Делегацију Института за високе студије националне одбране предводио је његов директор генерал-потпуковник Патрик Дестремоа, који је позитивно оценио развој АПВ и пројекте који се реализују заједно са Европском унијом. Он је додао да мултиетничност и различитост Војводине представљају изузетан пример, те да изузетно цени то што се суживот своди на поверење.