ПРЕДСЕДНИК МИРОВИЋ НА СНИМАЊУ ФИЛМА „ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је  у Прањанима снимању сцена за филм „Хероји Халијарда“, у режији Радоша Бајића, истакавши да је Покрајинска влада подржала овај пројекат како би се приказала истина о антифашистичкој борби и великом доприносу који је српски народ дао за слободу Европе.

Филм је инспирисан догађајем који се одиграо у лето 1944. године, када је изведена једна од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија, позната као операција „Халијард“, у којој је са импровизованог аеродрома у Прањанима евакуисано и спасено више од 500 америчких и других савезничких пилота.

Према Мировићевим речима, херојска антифашистичка борба српског народа, чија је Југословенска војска у отаџбини спасла више од пет стотина пилота, екранизује се уз подршку Покрајинске владе Војводине и Филмског центра Србије, у сарадњи са Телекомом Србија и Радио-телевизијом Србије.

„Продуцентска кућа ′Контраст студио′ и режисер Радош Бајић на самом су крају снимања филма и серије који осветљавају важан део наше историје – догађаје из највеће операције спасавања америчких пилота током Другог светског рата, што се уједно сматра и највећом опeрацијом спасавања авијатичара у историји светског ваздухопловства“, рекао је председник Мировић.

У филму и ТВ серији о операцији „Халијард“ наступиће више од стотину глумаца, међу којима су Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Јово Максић, Иван Вучковић, Драган Петровић Пеле, Љиљана Благојевић и други.

Премијера је заказана за пролеће 2023. године.