Представљена књига „Успомене проте Алимпија Поповића“

Представљање нове “Прометејеве“ књиге “Успомене проте Алимпија Поповића“ коју је приредила Гордана Петковић, одржано је у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду, а између осталих, догађају је присуствовао и градоначелник Милош Вучевић. Алимпије Поповић био је свештеник, некадашњи парох Алмашке и Успенске цркве, али и први председник Скупштине Новог Сада после ослобођења 1944. године.

– Књига представља својеврсан дневник о Новом Саду с краја 19. века и у првих пет деценија 20. века. Читајући је учимо о једном Новом Саду којег више нема, али који је поставио темеље садашњег града. Мени лично је посебно било интересантно што читам о запажањима човека који је радио посао који ја данас радим, наравно у потпуно другачијим околностима. То је за мене, у најмању руку, било поучно, јер је реч о некоме ко је преузео велику одговорност као први послератни градоначелник. Након великих страдања и катастрофе у Другом светском рату он је стабилизовао град, и први покренуо обележавање помена жртвама Новосадске рације. Алимпије Поповић није био само свештено лице, већ велики хуманиста и ентузијаста, а само такви људи би увек требало да воде Нови Сад– нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Поред градоначелника Вучевића у програму представљања књиге учествовали су и некадашњи градоначелник Новог Сада Јован Дејановић, професор др Никола Грдинић, уредник издања Зоран Колунџија и ауторка Гордана Петковић.

– Било је веома интересантно радити на том спису иако је био врло обиман и захтеван, а посебно ме радује што Алимпије Поповић није заборављен у Новом Саду. Од како сам почела да радим на рукопису, пре око годину дана, владало је велико интересовање за књигу, и верујем да ће читаоци бити задовољни – рекла је Гордана Петковић.

Зоран Колунџија оценио је да књига представља заслужени својеврсан споменик проти Алимпију Поповићу и да је веома важно што промоцији те књиге присуствују људи који су градили и водили Нови Сад.

Одломке из књиге читао је Владимир Петковић, а представљена је и изложба о животу и раду проте Алимпија Поповића.

Ostavite odgovor