PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN CIKLUS – “GLUMICE” – MALA SALA KCZR Novi ciklus Francuskog filmskog karavana – “Glumice” – posvećem dvema, gotovo mitskim ličnostima francuskog filma prikazuju se u Kulturnom centru Zrenjanina, svake srede i četvrtka u decembru. Ciklus projekcija organizuje se u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Projekcije su u Maloj sali Kulturnog centra od 20 časova a ulaz je besplatan.  Romi Šnajder, dugo zarobljena u simpatičnoj slici ličnosti Sisi,  ima iza sebe obimnu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova. Nakon 35 godina od njene tragične smrti u 42 godini, ona zauzima značajno mesto u francuskim srcima i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu. Žan Moro, ikona novog talasa, bila je takođe značajna ličnost filma. Igrala je kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište. Prva francuska glumica koja se pojavila naga na filmu, feministkinja od početka, ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma. Romi Šnajder i Žan Moro su glumile samo jednom zajedno, u Procesu u režiji Orsona Velsa.
  • Raspored projekcija u narednom periodu:
SREDA, 19. I ČETVRTAK, 20. DECEMBAR Film: Žil i Džim – Jules et Jim (1962,105‘) Režija:​ Fransoa Trifo, igraju:​ Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser Radnja filma se odvija u periodu od 1912. i 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz Džim. U Parizu, obojica se zaljubljuju u Ketrin, i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima. SREDA, 26. I ČETVRTAK, 27. DECEMBAR Film: Lift za gubilište – Ascenseur pour l’échafaud  (1958, 88‘) Režija:​ Luj Mal, igraju:​ Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli Žilijen Tavernije je uspešni biznismen koji je u emotivnoj vezi sa šefovom suprugom. Njih dvoje odlučuju da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Nakon ubistva Žulijen ustanovi da je zaboravio da ukloni jedan od tragova, te se vraća, ali ostaje zarobljen u liftu. U isto vreme, mladić i devojka iz susedstva ukradu mu automobil. Njih dvoje će sticajem okolnosti počiniti zločin za koji će biti okrivljen Žilijen. UTORAK, 18. DECEMBAR – MALA SALA RADIONICA CENTRA „SRCE“ „PREVENCIJA SAMOUBISTVA KOD MLADIH“ U utorak, 18. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 17 časova biće održana radionica: „Prevencija samoubistva kod mladih“. Radionicu će održati volonteri Centra za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva „Srce“ uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina. Cilj je da u okviru radionice zajedno diskutujemo o faktorima koji  utiču na mentalno zdravlje mladih, kao i o načinima kako da  doprinesemo njegovom unapređenju. Sam statistički podatak da je  samoubistvo drugi uzrok smrti među mladima nam govori da je prevencija  stvar svih nas. Na radionici će se razgovarati o sledećem: – Koje predrasude postoje o suicidu? – Šta kaže statistka o samoubistvu u svetu i kod nas? – Zašto se neko odluči za samoubistvo? – Koji su znaci upozorenja? – Kako pomoći?
  • Radionica traje sat vremena.
UTORAK, 18. DECEMBAR – VELIKA SALA HUMANITARNI NOVOGODIŠNJI KONCERT MUZIČKE ŠKOLE “JOSIF MARINKOVIĆ” U utorak, 18. decembra u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 18 časova biće održan Humanitarni koncert Muzičke škole “Josif Maronković” na kojem će se prikupljati slatkiši i igračke za učenike  škole “9. maj” i decu iz Dnevnog centra “Alternativa”. UTORAK, 18. DECEMBAR – IZLOŽBENI SALON OTVARANJE LIKOVNOG SALONA 30X30 U utorak, 18. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina otvara se XIII Likovni salon 30X30. U okviru likovnog salona predstaviće se radovi najuspešnijih učesnika ovogodišnjeg Likovnog konkursa 30X30 koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. U okviru ceremonije svečanog otvaranja proglasiće se i najuspešniji učesnici likovnog konkursa – dobitnici nagrada. Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu KCZR. UTORAK, 18. DECEMBAR – MALA SALA
  • JAVNA TRIBINA ZRENJANINSKOG KLUBA VINA
U utorak, 18. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana javna tribina Kluba vina Zrenjanin – „Berba 2018. – ’leta varljivog’“. Gost večeri je mr Tanja Drakulić dipl.inž.,enolog u osam vinarija širom Srbije, somelijer i vinski sudija. Tribina počinje u 19 časova. Na tribini će se govoriti o izazovima u proizvodnji vina usled izuzetno teške, 2018.,  godine za vinare koja će  se pamtiti po mnogim netipičnostima. Skoro bez prave zime, zatim kasni prolećni mraz, azijska mušica „Suzuki“, tropske vrućine, berba se otegla od augusta do oktobra… Da li je ovo uvertira za klimatske promene, koliko su one kompleksne i predvidive u našim vinogradima, i šta činiti da se uklopimo u promenjeno stanje? SUBOTA, 22. DECEMBAR – BAROKNA SALA GRADSKE KUĆE PRAZNIČNE HORSKE ČAROLIJE – NOVOGODIŠNJI HUMANITARNI KONCERT HORSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ”  Tradicionalni novogodišnji humanitarni koncert „Praznične horske čarolije” biće održan u subotu, 22. decembra od 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Na programu su dečije pesme novogodišnjeg i božićnog karaktera. Koncert se održava u okviru promotivnih aktivnosti šestog Horskog festivala „Slobodan Bursać” koji će biti održan juna 2019. godine. U okviru programa će nastupiti: – Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina – dirigentkinja Senka Milisavljević – Dečiji hor „SuperNova” – dirigent Marko Pejčić – Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski”- dirigent Predrag Nenin Ulaznice za ovaj koncert su slatkiši i slane grickalice od kojih će biti napravljeni paketići za decu na dečijem odeljenju gradske bolnice „Đorđe Joanović”. Ovom prilikom pozivamo i sve koji su u mogućnosti da doniraju igračke i knjige za decu, koje će takođe biti donirane ovom odeljenju. Prilikom podele paketića biće izvedena i novogodišnja predstava za decu na odeljenju, koju će izvesti mladi iz Cekoma – Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju.  

Ostavite odgovor