ПРОМОЦИЈA КЊИГЕ WINE ШКОЛА

Са задовољством Вас позивамо на промоцију књиге WINE ШКОЛА Дејана Деже Живкоског, која ће се одржати у петак 27. маја у амфитеатру Архива Војводине (Жарка Васиљевића 2А, Нови Сад) са почетком у 19.00 часова.   O књизи ће говорити Владимир ПишталоНенад Шапоња и Петар Самарџија.    КОЛИКО ЗАПРАВО ЗНАМО О КУЛТУРИ ПИЈЕЊА ВИНА?  Могуће одговоре на ово питање даје нам управо ова књига, јединствена на нашем тржишту, која је настала као резултат дугогодишњег искуства и фасцинантних достигнућа у домену сомелијарства Д. Живкоског, председника Удружења сомелијера Србије.    О КЊИЗИ:  «О уметности и о вину људи кажу „Ја знам шта волим“, а мисле „Ја волим оно што знам“. Укуси нису универзални. Границе се померају унедоглед. Један мој пријатељ је говорио да можда уопште нема хладних жена већ само невештих мушкараца. Можда уопште нема лоших сорти вина него само невештих произвођача. Био сам ученик Дејана Деже Живковског на винском курсу. Ученик спор и тврдоглав али захвалан. Дежа нас је упозоравао на рад вина у оку, на непцу, у нервима. Учио нас је о касним бербама, биодинамичким винима и винима из амфоре. Учио нас је о елементима процене вина као што су боја, слаткоћа, баланс, тело. Говорио нам је о упаривању хране и вина: за неког гулаш и вранац, за неког смуђ и багрина. Учио нас је о примарним и секундарним и о терцијарним аромама (које немају сва вина). О телу. О равнотежи. Дао нам је обиље практичних савета. Не отварајте вино нагло. Бело долази пре црвеног, суво пре слатког, лагано пре тешког, младо пре старог. Вино је неодвојиво од тренутка, од расположења. На њега утичу и сопствени и туђи осмех, затварање очију и залазак сунца. Оно је субјективност, или боље рећи објективизована субјективност. – Нема бољег вина од оног које тренутно имамо у чаши – често је понављао Дежа.» Владимир Пиштало   О АУТОРУ:  Дејан Живкоски Дежа (1970) је као угоститељ присутан на сцени од друге половине осамдесетих година ХХ века, и припада трећој генерацији угоститеља. Победник је Првог националног такмичења бармена Србије и Црне Горе (2003), што је круна његове барменске епизоде. Основе заната примио је од оца, такође прекаљеног бармена, који је три пута био победник на Зборовима угоститељских радника велике Југославије, а детаљно гланцање уследило је у хотелу Хајат Риџенси Београд, где између осталог добија и свој надимак, Дежа. Један је од оснивача Удружења сомелијера Србије – СЕРСА (2003). За председника овог удружења изабран је 2014, а реизабран 2018. године. Био је међународни судија на такмичењима сомелијера у Аргентини, Аустрији, Кипру, Румунији, Јапану и Белгији. Својим радом, широкогрудношћу и добром енергијом довео је Удружење сомелијера Србије на водећи положај у југоисточној Европи. Сувласник је ресторана Steak & Wine Bar (2014), који данас важи за изузетно гастрономско место града Београда, о којем не треба трошити речи, већ доћи и пробати.