ПРВА „ШАРГАРЕПИЈАДА“ У БЕГЕЧУ

Манифестација „Шаргарепијада“ одржава се први пут у Бегечу који је одавно познат као место у којем се производи чувена шаргарепа. Бегечка шаргарепа је један од три производа са заштићеним географским пореклом са територије Новог Сада, а манифестацију је отворио помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

– Када једна манифестација дочека своје рођење, онда то представља велики тренутак који остаје урезан у сећање и дуго памћење. С друге стране, постоји и обавеза да ова манифестација из године у годину прерасте у традицију, што не доводим у сумњу, јер је Бегеч место где се узгаја најбоља шаргарепа, не само у овим крајевима већ и шире. Шаргарепа је постала бренд овог краја, заштитни знак прелепог Бегеча, и она постаје део идентитета. Зато ће Нови Сад, који је увек знао да препозна праве вредности, овај фестивал континуирано подржавати. Бројке од 30000 тона шаргарепе прве класе и 13 газдинстава које се баве производњом шаргарепе са заштићеним, и још осам без заштићеног географског порекла, за ово мало место говоре саме за себе – рекао је Петровић на отварању и пожелео организаторима да „Шаргарепијада“, из године у годину, постане све разноврснија и садржајнија, али и препознатљива, не само у Новом Саду, већ и шире.

Домаћини манифестације, Земљорадничка задруга „Бегечки повртари“ и КЦ „Бегеч“ организовали су богат програм зa посетиоце, међу којима је данас био и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић. Гости ће, у току данашњег дана између осталог моћи да пробају различита јела од овог поврћа, биће организовано тамичење у кувању гулаша, а читаву манифестацију пратиће богат културно-уметнички програм, уз наступе тамбурашког оркестра „Фртаљ тамбурашка банда“, културно-уметничког друштва и оркестра “Свила акустик бенд“.

Манифестација се одржава код КЦ „Бегеч“ а цео програм траје до 19.00 часова.