Рекапитулација . . . кроз деру . . . јун . . .

„Бубамара“ се закотрљала. Почело је Светско првенство у фудбалу. Русија је домаћин најбољим фудбалским репрезентацијама, а међу њима је и наша. Коначно. Додуше, била је. Наша репрезентација се већ вратила кући. Поштено говорећи, није нам свеједно. Али шта да се ради. Лопта је округла. Фудбал сад играју сви. Ако је за неку утеху, бар нам државна каса неће бити „лакша“ за 10 милиона евра. Мало ли је. Елем . . . Како и доликује, први звиждук судије који је означио почетак прве утакмице на првенству, уједно је био и сигнал да све остало стане. Ред је. Првенства се одржавају на 4 године. Сад на памети само нек нам је фудбал. Остало може да сачека. Јер ако се нешто важно и догоди, ко ће то и приметити. Зато је у интересу важних догађаја да се стрпе. Још једно 15-так дана. Уколико баш не могу, мораће да се задовоље минималном пажњом. 15 минута. Цирка. Жао нам је, толико траје пауза између два полувремена. Шта од вести до нас допре, кроз деру, за тих 15 минута – доста је.

Први састанак

Јесте да су се састали који дан пре почетка, али . . . стварно су могли да сачекају још мало. Ово им је био први, историјски, састанак. Могли су да се стрпе док не прође првенство и слегну се утисци. Јашта, ради се о првом, историјском, сусрету америчког председника Доналда Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна. Место сусрета: Сингапур. Хотел, и то луксузни, „Капела“. Е, сад, ако сте тих дана помислили да Вам је лакнуло из разлога што ће наша фудбалска репрезентација ускоро истрчати на травнати терен, преварили сте се. Лакнуло Вам је, а баш као и Вама лакнуло је и свим светским лидерима, јер је састанак био плодоносан.
pixabay.com
Ким Џонг Ун и Доналд Трамп су се на првом, историјском, састанку лепо издиванили, па потписали споразум којим је Пјонгјанг обећао денуклеаризацију Северне Кореје. Овим је начињен први, али велики, корак ка трајном миру на Корејском полуострву и избегнут је . . . Шта? Хоћете краће. Немате времена. Већ је почела утакмица. Шта Вас интересује? Да ли ће сад бити укинуте санкција Северној Кореји? Пречка. За мало! Санкције ће бити укинуте чим се у потпуности заврши денуклеаризација Северне Кореје. Али, канда ће пре тога бити отворен први Мекић у престоници Северне Кореје. Зрнце соли: Које је оружје, ипак, убојитије: нуклеарне главе или Мекдоналдс ресторани?

Како до споразума? Преко вета, нормално

И да није у току Светско првенство у фудбалу, важни догађаји не би имали нашу пуну пажњу. Разлог је врло једноставан – лето је. Почело је годишње доба резервисано искључиво за лаке и лепе теме. Од озбиљних тема дозвољена је само: које фотке с плаже окачити на неку од друштвених мрежа? Давнијех дана је одлучено где ће се летовати. Купаћи су изабрани, брижљиво и у складу с модом. Отворено остаје једино горе наведено питање. То питање треба да окупира наше мисли, а не питање мигрантске кризе. Међутим… Лидери ЕУ решили пре пар дана, у невреме, да се договарају о, између осталог и, могућим решењима за превазилажење мигрантске кризе. И о сијасет ствари нађоше заједнички језик, али око тога шта радити с мигрантима и којим земљама их утрапити, као ономад „нежељени брод“, никако да се договоре. Страшно. Већали читаву вечност, око 10 сати. Прави хорор. Да Италија није припретила да ће уложити вето на све остале донесене закључке, договор око миграната не би ни пао! Овако, захваљујући Италији и благодарећи њеном праву на вето, споразум је направљен. На велику радост свих присутних. Нарочито на радост фрау Меркле. Јер, по њеним речима, изазов миграција би могао да одлучи судбину ЕУ. А и што је још важније и судбину њене заљуљане канцеларске фотеље. Иако сви детаљи споразума нису саопштени, познато је ко ће њиме највише добити. Ма, какви мигранти. Шта Вам је! Земље ван ЕУ. Оне у којима ће се отварати добровољни „контролни центри“ у којима ће се вршити регистрација и прераспоређивање миграната спашених у мору. Такође, разлог за весеље и радост имају и земље, опет ван ЕУ, у којима ће се, како се бар шушка, градити „сабирни центри“ за „нежељене мигранте“. То су мигранти које земље чланице ЕУ не желе да виде у свом дворишту. Има ли ту негде нас? Него шта! Поред земаља северне Африке и Балкан је предвиђен, и тиме почаствован, за једног од могућих домаћина овим центрима.
vidovdan.org
Зрнце соли: Зашто смо се једино ми правили паметни и регистровали све мигранте који су прошли кроз нашу земљу, кад то нису урадили ни Грчка, ни Бугарска, обе земље чланице ЕУ?

И на крају, догађај трећи

На Светском првенству у фудбалу почела је нокаут фаза. Стале су кише потопске. Мани те се још једне приче о тамо неком „важном“ догађају. Уживајте. Шта Вам друго и преостаје. Ми смо мала земља. Више смо објект, а не субјект међународних односа. Нека о нашој судбини одређују други . . . Зрнце соли: Да ли би Лихтенштајн пристао да се договара о свом имену, као што то урадише наше комшије – Северни Македонци? За Војвођанске вести Стеван Стојков

Ostavite odgovor