РУКА СВ. АПОСТОЛА И ЈЕВАЂЕЛИСТЕ ЛУКЕ У ПЕТНИЦИ

Рука без палца Св. апостола, јеванђелисте и исцелитеља Луке налази се у цркви у селу Петница код Ваљева. Светиња се већ двеста година налази на овом месту и доста је походе људи из целог православног света. Њу је из манастира Рача 1820. донео свештеник Самоуковић. Уз мошти је стално ишла и икона Св. Луке, стога се верује да су то мошти управо овог светитеља.

Деспот Ђурађ Бранковић је од владара Епира 1452. за 30 хиљада златних дуката купио мошти, које су до 4. века биле у Сирији, потом у Цариграду, да би пале у руке крсташа. Претоварени брод захватила је олуја и тако су се мошти нашле у Епиру. Након откупа, понели су их хиландарски монаси пут Србије. Народ их је дочекивао на коленима а њихов свечани долазак је забележен у Грачаници. У Смедерево су стигле почетком 1453. Пред Турцима се склањају у Јајце где је саграђена и Црква Св. Луке. Део моштију чуван је на територији Црне Горе, део је стигао до Млечана. Мали прст са стопала налази се на Светој Гори, док је део стопала у манастиру Косијерево код Никшића. Десна шака, као што рекосмо, чува овај део Србије.

Црква је посвећена Успењу Пресвете Богородице и споменик је културе од великог значаја. О постојању села Петница, манастира у Петници и школе при манастиру сведочи Петнички псалтир, чији је факсимил такође изложен са леве стране цркве, док се оригинал налази у Загребу у Музеју српске православне цркве. Манастир су Турци палили и рушили, да би садашњу цркву прилозима парохијана подигао Фридрих Кирхнер, зет војводе Живојина Мишића.

У скорије време саграђена је и продавница у којој се могу купити производи из разних манастира, па и мелеми за лечење многих обољења справљени по рецепту и благослову скита Каруља са Свете Горе. Или је приложника било много или је пак њихово добро дело уредно забележено, тек, никада толико плоча са именима дародаваца у једној порти. Споља, уз дрвени плот, поређани мали надгробни споменици сведоче о неким прохујалим временима.

У селу, по попису из 2011. било је мање од 700 становника. Тек, на дан 12. септембра 2021. на литургији нису сви присутни могли да уђу у цркву те су стајали око ње. Било је много родитеља и деце. Иако се тај дан након богослужења и многим храмовима читао молебан за почетак школске године, нигде нисмо видели да вредне мештанке за послужење народа донесу ни мање ни више, него торте, док је у продавници радила млада мама са бебом. Још једном да потврдимо да је ово место по свему изузетно – вреди уложити мали труд и доћи. Ове године празник Св. Луке пада у недељу (31. 10. 2021). Сви они који нису заузети као свечари, могу себи да направе викенд ходочашће по Ваљеву и околини, те да посете и петничку цркву која чува овако вредну реликвију. Недељом и празником литургија почиње у 8 сати. Црква је отворена радним даном и суботом од 8 до 16 сати, такође је и покривена видео надзором. Све више виђамо дечја игралишта уз храмове, па ни петнички не заостаје са том праксом. Петничка црква има страницу на друшвеним мрежама, надамо се на корист онима који желе неку информацију.

Иако има путоказ до петничке пећине испод саме цркве, овај пут се нисмо добро снашли, те је нешто остало и за наредни долазак. Подсећамо да су на овом простору недавно румунски природњаци пронашли до сада непознати фосил птице коју су назвали српски пеликан. Текст и фото: В. Раонић;