САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА – ВОЈВОДИНА – ВЛАДИМИР ЈОВАНОВИЋ ВАВА

Поштовани пријатељи, указана нам је част да најавимо и позовемо вас на самосталну изложбу фотографа Владимира Јовановића Ваве.

Свечано отварање изложбе је 28. децембра у 19 часова у Архиву Војводине.

Организатор изложбе је Удружење Афра уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Ову изложбу никако не треба пропустити. Више о самој изложби можете прочитати у наставку текста.

Војводина Владимир Јовановић Вава

Фотографије Владимира Јовановића Ваве које у почетку настају као белешке са терена једног фоторепортера, дају прилику да видимо слику као коначан приказ уметничког дела. Растерећена процесом настанка у строго дефинисаним границама фотографског стујдија, “фотографија тренутка” преноси своју поетику остављајући простор посматрачу да на њу надовеже свој доживљај приказане приче. Жута поља војвођаске равнице, портрети људи и догађаја, начин живота, вечно бајковит ток Дунава приказани су тако да својим приповедањем заокруже ликовни наратив. Бавећи се фоторепортерским радом Вава Јовановић бележи догађаје, места и људе. У таквим приликама он, као пре свега уметник, налази начин да позорницу која се пред њим одвија забележи у пуној својој ликовној силини. Војводина, непресушан, инспиративан извор представљена је у лепоти свих својих нијанси, сличностима, различитостима, јасноћама, контрадикцијама. Поред тога што уметничке фотографске слике имају моћ да пренесу тренутак из садашњости у вечност, оне повлаче за собом приче савременог доба преносећи информацију и надопуњавајући свакодневицу у којој су настале.

Ирма Микеш,Удружење Афра