Saopštenje Građanske Vojvodine: Zabrana utakmice – uvod u novu samoizolaciju

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da praktično zabrani odigravanje utakmice između juniorki Srbije i Kosova u rukometu, kao i pravdanje tog nerazumnog i duboko štetnog čina od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Smatramo da je na taj način država još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje.

Država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje međunarodnih utakmica po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature. U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takođe u mladosti bio huligan.

Uvereni smo, međutim, da ovakva, „spontana“ reakcija državnih organa i te kako ima veze i sa činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

Izražavamo bojazan da je ovakva odluka državnih organa samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka, koja je od ove zemlje bila napravila neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma. Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica.

Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat sa celim svetom, pre tačno 18 godina.

Građansku Vojvodinu čine: Centar za regionalizam, Novi Sad Građanska akcija, Pančevo Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad Vojvođanski građanski centar, Novi Sad Centar građanskih vrednosti, Subotica

Ostavite odgovor