Саопштење са седнице Покрајинске владе

Покрајински секретар за културу,

Покрајинска влада је на данашњој седници, којом је председавао Игор Мировић, утврдила  програм јавне расправе о Нацрту покрајинске скупштинске одлуке о утврђивању и свечаном обележавању Дана АП Војводине и других дана од покрајинског значаја.

Предложено је да се Дан АП Војводине свечано обележава 25. новембра, када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење војвођанских области Краљевини Србији.

У АП Војводини, као датуму од покрајинског значаја, предлаже се да се обележавају 15. мај, поводом Мајске скупштине одржане у Сремским Карловцима 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине, те 10. децембар – Међународни дан људских права, када  су Уједињене нације 1948. године усвојиле  Универзалну декларацију о људским правима.

Према усвојеном  програму, јавне расправа ће се одржати од 1. до 30. априла:  3. априла у Руми, 10. априла у Зрењанину и 17. априла у Новом Саду.

Такође, текст предлога одлуке биће објављен на сајту Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама  http://www.kultura.vojvodina.gov.rs

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе са верским заједницама на е-mail: danapv@vojvodina.gov.rs или поштом на адресу Булевар Михајла Пупина 16, 21000 Нови Сад.

На данашњој седници, Покрајинска влада усвојила је Акциони план запошљавања у АП Војводини за 2018. годину. За субвенције за самозапошљавање, субвенције за запошљавање незапослених лица и за реализацију јавних радова, у покрајинском буџету предвиђено је 120 милиона динара.

Покрајинска влада донела је данас акте којима се уређује коришћење покретних  ствари које је обезбедила кроз реализацију пројекта прекограничне сарадње између Србије и Хрватске –  „Одговор на свеприсутне ванредне ситуације у пограничној области -ЕМБЕР“. Ради се о пројекту финансираном из средстава Европске уније, који су заједнички реализовале институције из Србије и Хрватске, радећи на снажењу регионалне сарадње и заједничком приступању одбрани од поплава у прекограничном подручју слива реке Саве. Од милион евра, колико износи укупна вредност „ЕМБЕРА“-а, више од 441 хиљада евра одобрено је за пројектне партнере у Србији. Пројекат предвиђа припрему заједничких планских докумената реаговања у ванредним ситуацијама, набавку опреме и заједничке теренске вежбе јединица цивилне заштите Србије и Хрватске. Опрема која је реализована путем овог пројекта, додељује се на коришћење  „Водама Војводине“, Горској служби спасавања Србије и Црвеном крсту Војводине.

Ostavite odgovor