САСТАНАК ОДБОРА ЗА КУЛТУРУ, ОБРАЗОВАЊЕ И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊАУ ОКВИРУ ЦРНОМОРСКЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ У НОВОМ САДУ

Педесети састанак Одбора за културу

Педесети састанак Одбора за културу, образовање и социјална питања Парламентарне скупштине црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) почео је данас у Скупштини АП Војводине. Том приликом присутне су поздравили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске Владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, председник Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС Озџан Улупинар, генерални секретар ПС ЦЕС Асаф Хаџијев и шеф Делегације Новог Сада у ПС ЦЕС Игор Бечић. Главна тема састанка је „Унапређење културне сарадње и мултикултурализам у државама чланицама ЦЕС“.

– Нови Сад је једна велика кућа бројних народа и религија, различитих језика и култура, и тај наш вишевековни суживот у разумевању и сарадњи, и неговање специфичног наслеђа предака и сопственог идентитета, али и жеља да градимо заједничку будућност, учинилили су да понесемо титулу Европска престоница културе за 2021. годину. Тај пројекат је одмах добио карактер националног, и ми сада ужурбано радимо на његовој реализацији. Биће то прилика да се представимо онаквим какви заиста јесмо, да покажемо да је овде природно стање да се на сваком кораку сусретнете са различитим језицима, и обичајима, и да се подразумева толеранција различитости. Кроз бројне програме у оквиру Европске престонице културе, показаћемо да у нашем граду мултикултурализам није на нивоу вишејезичне администрације, или табли са натписима улица, већ да су различите културе саме по себи аутономне и равноправне. То је политика наше градске владе, у том правцу даље развијамо Нови Сад, град који последњих година напредује у сваком сегменту живота – нагласио је градоначелник Вучевић.

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић рекао је да је овај састанак прилика да се представе националне и регионалне вредности које су на трагу главне теме састанка, и да културна сарадња у оквиру Црноморске економске сарадње има велики значај.

– Не можемо говорити о унапређењу међурегионалне парламентарне сарадње без неговања свести о међусобној економској, културној и историјској повезаности – казао је Иштван Пастор и додао да је АП Војводина од 2002. године активна чланица Скупштине европских регија, да  је од 2009. у Савету подунавских градова и регија, и да су покрајинске институције укључене у реализацију Дунавске стратегије и бројних пројеката прекограничне сарадње.

Председник Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС Озџан Улупинар оценио је да је у времену трусне политике у региону ово идеалан начин да се превазиђу разлике и да дође до помирења између различитих чиниоца у окружењу. Његов колега генерални секретар ПС ЦЕС Асаф Хаџијев захвалио се домаћинима на гостопримству и рекао да највеће богатство ове регије представљају људи различитих нација, култура и традиција. Састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС присуствовали су представници Турске, Бугарске, Грузије, Грчке, Румуније, Русије, Молдавије и Србије, а активности Одбора биће реализоване 18. и 19. априла у Новом Саду.

Ostavite odgovor