Састанак посвећен припремама за обележавање сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Састанак посвећен припремама за обележавање сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас састанку у Покрајинској влади у Новом Саду, одржаном поводом припрема за обележавање сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији и прихватио да буде почасни председник Организационог одбора за обележавање једног од најзначајнијих датума у нашој националној историји.

Наредна, 2018. година биће у знаку обележавања овог великог јубилеја.

Пре сто година, 25. новембра 1918. године, Велика народна скупштина којој је присуствовало 757 посланика, једногласно је донела одлуку о присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, док је Срем, на збору у Руми, исту одлуку донео дан раније.

Одлукама Велике народне скупштине остварени су вековни снови српског народа и његових великана са ових простора.

На састанку су били председник Покрајинске владе Игор Мировић, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, шеф Посланичке групе у Скупштини АП Војводине „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић и председник Матице српске Драган Станић.

Учесници састанка договорили су се о формирању Организационог одбора, на чијем ће челу бити Игор Мировић. Одбор ће припремити програм активности како би јубилеј наредне године био обележен на достојан начин.

Једна од активности биће и отварање новог Музеја присаједињења 1918, у коме ће на једном месту бити систематизована и изложена борба српског народа за своја права на језик и писмо, аутономију, културу и уједињење са Краљевином Србијом.

Ове године, централна манифестација којом ће се обележити 99 година од присаједињена Војводине Краљевини Србији, биће одржана 24. новембра, у великом холу зграде Покрајинске владе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.