Једна од највећих грешака приликом припреме еспреса јесте коришћење загрејане воде, а њена тврдоћа, такође, утиче на укус.
Еспресо је препознат као италијанска кафа коју карактерише присутност онога што Италијани називају крема (10 одсто коначног волумена напитка), пуног тела и интензивне ароме. Еспресо значи ‘направљен у тренутку’: карактерише га метода брзе екстракције из апарата (25/30 секунди), под притиском од 9 бара. Савршеност еспреса произилази из комбинације четири фактора: мешања, млевења, апарата за еспресо и вештине онога који га прави. Послужује се загрејан на 75 до 80 степени, и у количини од 25 до 30мл. Идеална „крема“ мора бити густа, еластична, постојана и боје лешника. Никада не сме бити пенаста, ретка, пресветле или претамне боје, објашњавају из Лаваце. Њихове кафе сваке године попије више од 27 милијарди људи.
За ужитак је важна и свежа вода с малом количином минерала, а никада се не користи врућа вода како би се убрзао процес врења. Вредности воде из славине разликују се од града до града. Ако је вода тврђа, кафа ће бити горча.
Кафа је напитак који се добија млевењем семенки Rubiaceae, genus Coffea, тропских биљака чија породица обухвата многе различите врсте (око 66) од којих се углавном узгајају и стављају на тржиште само две: Coffea Arabica и Coffea Canefora, позната као Робуста. Шољица кафе састоји се углавном од воде, а има калоријску вредност – један. Мешавине кафе настају према тајним рецептима пржионица. Најбоље мешавине из Лаваце укључују до шест различитих врста.