Sedam evropskih prestonica kulture na 21. Novosadskom džez festivalu

U utorak 5. novembra 2019. godine u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada održana je druga najavna konferencija za novinare povodom predstojećeg 21. Novosadskog džez festivala, čiji će glavni koncertni program biti priređen od 14. do 16. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Na konferenciji su govorili: Bojan Panaotović – direktor KCNS, Vesna Kaćanski – urednik i producent festivala, Aleksandar Dujin – član Saveta i učesnik festivala i Lazar Jovanov – predstavnik Fondacije „Novi Sad 2021“. Naglašavajući da je Novosadski džez festival svojevrsna institucija i jedna od najlepših odrednica na kulturnoj mapi Novog Sada, direktor Bojan Panaotović kazao je da KCNS i Fondacija „Novi Sad 2021“ intenzivno programski sarađuju u susret 2021. godini koja će predstavljati kulminaciju svega onoga što su generacije radile za dobrobit kulture grada. – Već sama činjenica da su u pet godina Novi Sad posetila tri nobelovaca – Pamuk, Ljosa i Handke – nedvosmisleno govori da ovaj grad nije samo evropska, nego i svetska prestonica kulture – rekao je Panaotović dodavši da urednik i producent festivala Vesna Kaćanski sa saradnicima već decenijama uspešno priprema Novosadski džez festival.
Govoreći u prilog plodonosnoj saradnji KCNS i Fondacije „Novi Sad 2021“, Lazar Jovanov govorio je o zajedničkom projektu – Džez maratonu, koji će se održati u KS „Svilara“, u okviru uvodnih programa Festivala. – U fokus ćemo staviti evropske prestonice kulture tako što ćemo iz tih gradova u Džez festival uključiti mlade, neafirmisane džez orkestre iz prethodnih, sadašnjih i budućih evropskih prestonica kulture. U subotu 9. novembra u KS „Svilara“ od 19 sati očekuje nas Džez maraton na kojem će nastupiti orkestri iz Matere (Italija), Kaunasa (Litvanija), Vesprema (Mađarska), Vroclava (Poljska), Maribora (Slovenija), Temišvara (Rumunija) i orkestar iz Novog Sada – najavio je Jovanov.
Glavni program predstojećeg Novosadskog džez festivala otvoriće Aleksandar Dujin sa svojim bendom. – Sa zadovoljstvom mogu da kažem da Novosadski džez festival od samog početka neguje vrstu džeza koji nije previše moderan, čuvajući na taj način tradiciju. U tom duhu biće i moj program koji sam spremio za otvaranje festivala – najavio je Dujin.
Vesna Kaćanski, urednik i producent festivala, rekla je da u pripremi festivala učestvuje oko 120 ljudi, uključujući i saradnike iz Radio televizije Vojvodine. Kaćanski je istakla da će publika u Srpskom narodnom pozorištu slušati devet orkestara. – Divno je što ćemo imati i Džez maraton, jer time ne samo da će ljubitelji džez muzike čuti neke nove bendove koji „rade“ tu negde blizu nas i u Evropi, nego će predstavnici tih gradova raditi svi zajedno sa nama – kazala je Kaćanski.
Ove godine, Novosadski džez festival počeće sa uvodnim programom već od četvrtka 7. novembra, a publika će imati priliku da prisustvuje raznovrsnim događajima – od radionica, izložbi, promocija knjiga, prezentacija, pa do koncerata. U sredu 13. novembra u Studiju „M“ od 20 časova nastupiće Ratko Divjak i prijatelji, a 14. novembra u klubu „Tribina mladih“ KCNS biće upriličena radionica čiji će voditelj biti Marco Pignataro, prošlogodišnji učesnik džez festivala. Istog dana, u Srpskom narodnom pozorištu od 19 časova, biće održana izložba džez fotografija čiji je autor Kurt Rade iz Dortmunda. Glavni program ovogodišnjeg džez festivala odvijaće se od 14. do 16. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Festival će otvoriti „Aleksandar Dujin orkestra“. Potom će nastupiti duo „Trovesi – Coscia“ iz Italije, a prvo veče ovogodišnjeg džez festivala zatvoriće Jamison Ross. Drugi dan ove džez manifestacije, 15. novembar, otvoriće Jelena Jovović & Jazz Junction. Zatim, nastupiće bend iz Austrije, Worry Later, a na samom kraju George Garzone & Crescent. Poslednji dan džez festivala, 16. novembar, biće obeležen nastupima kvinteta Milana Stanisavljevića, trija David Aubaile „Thinko“ i Lizz Wright. Na kraju svakog dana u okviru glavnog programa džez festivala biće upriličen Jam Session. Cena kompleta ulaznica je 2200 dinara. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara. Ulaznice su u pretprodaji u Kulturnom centru Novog Sada do petka 8. novembra 2019. godine. Radno vreme blagajne je od 16 do 22 sata. Prodaja ulaznica na blagajni Srpskog narodnog pozorišta trajaće od 9. do 16. novembra 2019. godine. Radno vreme blagajne je od 11 do 21 sata. I ove godine festival su omogućili: Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Fondacija „Novi Sad 2021“, Vojvođanska banka (OTP group), Radio televizija Vojvodine, KS „Svilara“, Srpsko narodno pozorište, gradovi Evropske prestonice kulture i mnogi drugi. Takođe, podršku su pružili i Austrijski kulturni forum u Beogradu, Francuski institut u Srbiji i Italijanski institut u Beogradu, kao i mediji, prijatelji ovog festivala.