СЛАВА ЈУНАЧКОМ СРПСКОМ СИНУ ЈАШИ ТОМИЋУ И УЈЕДИНИТЕЉИМА!

Поводом 102. годишњице од одржавања Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена, делегација Српске радикалне странке предвођена покрајинским посланицима, положила је венац на споменик Јаши Томићу и на спомен – плочу на згради у којој је одржана Велика народна скупштина.

На Тргу слободе, испред зграде у којој је одржана Велика народна скупштина присутнима се обратио Ђурађ Јакшић, председник Извршног одбора Српске радикалне странке и посланик у Скупштини АП Војводине.

Величанствено дело наших славних предака не бледи ни данас, а прошло је 102 године од историјских одлука Румске и Велике народне скупштине у Новом Саду. Јуначка српска војска овенчана славом, после албанске голготе и пробоја Солунског фронта, у незаустављивом јуришу ослобађала је град за градом широм српске Војводине доносећи слободу не само српском, него и братском буњевачком, словачком, шокачком, русинском и свим другим народима. Кључну политичку улогу у историјским догађајима из новембра 1918. године, одиграли су српски радикали на челу са великим народним трибуном Јашом Томићем. Одлуке Румске и Велике народне скупштине у Новом Саду су наша, радикалска тековина и ми смо на њу поносни. Захваљујући чврстом, одлучном и непоколебљивом ставу Јаше Томића да “прво треба обући српску кошуљу, а потом, евентуално, југословенски капут”, избегнута је велика трагедија, која би, неминовно, задесила српски народ на овим просторима током 20. века. Да не беше мудрости Јаше Томића и српских радикала простор садашње Војводине сигурно данас не би био у стаставу Републике Србије.“ – истакао је Јакшић.

Јакшић је рекао, да се Српска радикална странка се оштро противи неукој и на бази историјског фалсификата заснованој одлуци, да се 25. новембар промовише у Дан Војводине. Српски радикали предлажу да се 24. и 25. новембар утврде за државни празник, као Дани присаједињења, јер одлуке донете на Румској и Великој народној скупштини по свом значају превазилазе оквире регионалне аутономије, то су одлуке од националног, државног значаја.

„По угледу на славне новембарске дане из 1918. године, Српска радикална странка је уверена да ће ускоро доћи генерација која ће ослободити Стару Србију, Косово и Метохију, присајединити Републику Српску и Црну Гору, ми маштамо о дану када ће Република Српска Крајина поново бити најзападнија српска држава. Нека живи величанствено дело наших славних предака.“ – поручио је Ђурађ Јакшић.