СОФИЋ: ИНСТИТУЦИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА СРБА У РЕГИОНУ 9,9 МИЛИОНА ДИНАРА

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац уручили су данас уговоре у вредности од 9,9 милиона динара представницима 10 организација, удружења и општина у региону, где делује, живи и ради српско становништво.

Директна средства за обнову црквених објеката, спомен-храмова, изградњу спомен-соба и набавку опреме опредељена су за организације, удружења и локалне самоуправе у Козарској Дубици, Прњавору, Кључу, Крупи на Уни, Босанском Петровцу, Станарима, Вуковару, Пакрацу, Шибенику и Шамцу.

Софић је истакао да је циљ ове покрајинске администрације, као и Владе Србије, да матична држава буде присутна у свакој локалној самоуправи широм региона где борави наш народ, и да се пружи подршка, ослонац и помоћ тамо где је то потребно.

„Свесни смо да ова средства нису велика. Влада Републике Србије издваја знатније износе, а ми се трудимо да тај тренд пратимо и да осим финансијских средстава градимо односе поверења, заједништва и слоге“, поручио је Софић и казао да ће Покрајинска влада истрајати у намери да нашем народу широм региона помогне у очувању језика, културе и традиције.

Будући да је већински део средстава на основу ових уговора опредељен за објекте Српске православне цркаве, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац нагласио је да ће Фонд, уз подршку Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, наставити да делује ревносно и предано водећи се приоритетима, а како је рекао, један од њих је свакако наш православни идентитет.

Састанку су присуствовали и председник Посланичке групе пријатељства и сарадње Скупштине АП Војводине са Народном скупштином Републике Српске Александар Зиројевић и помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе с верским заједницама Јелена Добровић Бојановић.