СОФИЋ У БРИСЕЛУ: У ПРОЦЕСУ ПРИДРУЖИВАЊА ПОТРЕБНИ ДОДАТНИ КОРАЦИ И АКТИВНОСТИ НАДЛЕЖНИХ ИЗ ЕУ

АКТИВНОСТИ НАДЛЕЖНИХ ИЗ ЕУ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић боравио је са сарадницима у дводневној посети Бриселу у оквиру Дана проширења и 10. Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ–РС.

Током пленарне седнице Дана проширења разговарало се о могућностима и позицијама земаља у претприступном процесу за чланство у Европској унији. Оцењено је да је измењена светска политичка и безбедносна ситуација умногоме утицала и на регионе те је разматрано могу ли регионалне власти да помогну убрзање процеса евроинтеграција.

Секретар Софић је истакао да је приоритет активна примена свих реформи које спроводи Република Србија, као и да велики део активности у вези са процесом придруживања припада надлежним оргaнима Европске уније.

„Чињеница да је прошло девет година од приступања последње земље чланице Европској унији и да у ближој перспективи није извесно да ће јој нека земља приступити говори о томе да одговорност можда први пут није у потпуности на земљама кандидатима. С тим су сагласни и остали представници Комитета региона, те сматрамо да су потребни додатни кораци и активности надлежних из ЕУ како би се процес придруживања убрзао“, поручио је Софић.

Чланови наше делегације посетили су и Канцеларију АП Војводине у Бриселу, где се разговарало о примерима добре праксе и будућим активностима.

Током дводневног боравка у Бриселу секретар Софић састао се и са маршалом пољског Поткарпатског региона Владиславом Ортилом, с којим је договорено потписивање споразума о сарадњи између два региона, чија се реализација очекује до краја године.

У посети Бриселу била је и помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић.